dilluns, 13 de juny del 2011

No renegueu

Durant els darrers anys del segle XIX, emmirallant-se en els corrents del puritanisme i el conservadorisme britànics (allò que s'anomenà, posteriorment el victorianisme) es desenvoluparen corrents de pensament propers a l'Església i als sectors polítics conservadors que volien influir en el desenvolupament de la societat i, fins i tot, modificar-ne algunes de les pautes de comportament. Així doncs, un dels objectius fixats per aquests sectors va ser la manera de parlar de determinats col·lectius i persones. En cap cas ens referim a l'idioma emprat si no a l'ús de determinades paraules i per a ser més concrets, els renecs, insults i paraules malsonants.

Així, durant els anys 80 i 90 del segle XIX comencen a apareixer enrajolats com el que aquí us presentem, que podem trobar en una de les façanes de la torre de l'Espatlleta. Aquests se solien situar en camins carreters, buscant els emplaçaments estratègics (sovint cruïlles, revolts o espais d'una especial dificultat) i tenien com a objectiu principal el col·lectiu de carreters i traginers, reconeguts per la quanitat i qualitat dels renecs que podien arribar a fer servir en determinades ocasions.

Cal dir, però, que ha sigut una sorpresa trobar una peça d'aquestes característiques a Montbui ja que sabem de l'existència d'un màxim de 5 peces similars a aquesta a tot Catalunya. Una d'elles, de fet idéntica, es pot veure a la ciutat d'Igualada, al carrer Nou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.