dimecres, 1 de juny del 2011

Montbui de llegenda (IV): El salt de la Donzella

El Salt de la Donzella es troba situat a la punta nord de la Tossa de Montbui i es configura com un mirador privilegiat sobre la Conca d'Òdena, oferint una perspectiva, gairebé única, d'Igualada, el nucli de Sant Maure de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena, a més a més de permetre'ns alvirar fins i tot alguns cims del Pirineu.
Aquest espai, és clar, es presta a generar llegendes com la que ara us explicarem. També és conegut com el Beneïdor, ja que des d'aquí es feia la benedicció del terme durant el salpàs montbuienc.

Diu la rondalla que, durant la Reconquesta, en una de les moltes ràtzies sarraines que passaren per Montbui una pastoreta, no se sap ben bé per què, no tingué temps de refugiar-se al castell. Així, mentre intentava arribar a la torre un moro li sortí al pas, barrant-li la via de fugida. Les intencions d'aquell home es manifestaren en la seva fesomia i la jove, tement perdre la virtut més que la vida, se n'allunyà en direcció a la singlera.Veient que no podria fugir de l'encalç d'aquell homenot, s'encomanà a la Mare de Déu i als Sants i saltà muntanya avall, escollint perdre la vida abans que la virginitat.

Fins aquí la llegenda, maca oi? Però que hi podem trobar de cert? Poca cosa, com sempre. De salts i punts en que aquests es produiren en trobem a molts castells catalans, potser el més important sigui el de Siurana on es fixa la llegenda del Salt de la Reina Mora*. Aquestes rondalles intenten donar un cert valor a espais singulars però tenen un valor moral i religiós més important ja que sovint van lligades a fets en els que hi ha algun tipus d'intervenció divina. 
Així mateix, no hem de descartar la possibilitat de que aquests contes intentin advertir sobre un perill ja bastant evident i que, fins i tot, facin remembrança d'algun accident ocorregut anteriorment, com bé podria ser el cas del Salt de la Donzella.

* CATALÀ I ROCA, P., Llegendes de castells catalans, Rafael Dalmau Ed., Barcelona, 1994

1 comentari:

  1. Tot i que, a Siurana, fou la Reina Mora qui va saltar fugint dels conqueridors "cristians".

    ResponElimina

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.