dissabte, 22 d’agost del 2015

La formació d'un ampli domini senyorial: de la baronia de Montbui al marquesat de Dos Aguas

La formació dels dominis senyorials sovint respon a dinàmiques familiars diverses. De fet, aquest creixement jurisdiccional (que no territorial) que observem en les grans famílies de la noblesa europea és, de fet, una acumulació d'herències i un creuament constant de diversos llinatges.

Aquests mecanismes hereditaris foren reproduïts per totes les classes socials (o estaments) permetent la reproducció de mecanismes similars: aparició de les figures de l'hereu i la pubilla, matrimonis creuats, donacions testamentàries... Tot destinat a fer crèixer i consolidar els patrimonis familiars.

Pel que fa al llinatge Montbui aquestes estratègies no foren extranyes. No obstant això observem que aquestes estratègies comencen a ser importants a partir del segle XIV, moment en el que, per simple fet biològic, el llinatge dels Montbui s'estronca. Anna de Montbui serà la darrera pubilla Montbui però no suposa l'extinció si no un «canvi de cognom», pel matrimoni d'aquesta amb Claudi de Lanuza serà aquest el nou llinatge dels barons de Montbui, i en aquest moment s'incorporaran les possessions i drets d'aquest llinatge, ja vinculat anteriorment al llinatge dels Perellós, amb drets senyorials als comtats de la Cerdanya i el Rosselló.

Posteriorment, entraran dins d'aquest llinatge els Grimau i els Vilaritg, obtenint drets senyorials sobre territoris de l'Empordà, reforçats i ampliats gràcies als drets dels Rocabertí i els Oms, amb presència al comtat de Girona. En aquests moments, ja al segle XVII, l'extinció de la línia principal dels Lanuza fa que recaiguin en la linia catalana els drets sobre els territoris aragonesos del comtat de Plasencia.

Com a tram final, ja a començaments del segle XIX, els matrimonis creuats entre els Lanuza i els Rabassa-Perellós fan que els títols i drets d'uns i altres es concentrin en la persona de Genis Francesc Rabassa-Perellós i de Lanuza, IX marques de Dos Aguas i VII comte de Plasencia.


En el mapa adjunt, podreu veure quins son els dominis acumulats de tots aquests llinatges.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.