dissabte, 4 de setembre del 2010

La Quadra de Vilanova

Sovint les relacions entre els actuals municipis és curiosa i d'una llarga tradició. El cas de Montbui amb Vilanova del Camí no deixa de ser interessant. Tot i que el municipi que més ha caracteritzat i marcat la història i caràcter montbuiencs ha estat Igualada, Vilanova del Camí va tenir una certa importància en el desenvolupament del nostre poble. La relació, però, és menys evident i es troba en el complex món dels drets senyorials d'orígen medieval.
El naixement de la Quadra de Vilanova del Camí es produeix el 1206 com a solució per als conflictes entre els Montbui i els Claramunt moment en que els Montbui obtenen en feu la domus de Vilanova. El 1213, i sense que s'aconseguís cap solució en els enfrontaments senyorials, els Montbui obtenen en alou la dita domus i a més el domini sobre la vall de l'Escut, el mas Gallart i el mas d'en Vendrell, conegut a partir d'ara com a mas de Montbui.
Es configura, d'aquesta manera, un domini senyorial independent a l'interior de Vilanova del Camí que tindrà característiques pròpies fins el 1832, amb l'abolició dels mayorazgos i el règim feudal.
Aquest, però, no serà el darrer episodi de relació entre Vilanova i Montbui.


Jurisdiccions senyorials a la Conca d'Òdena c.1800

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.