divendres, 17 de setembre de 2010

I Montbui va desaparèixer del mapa

Ja hem vist com les relacions entre Montbui i Vilanova del Camí tenen una llarga tradició. El que no és del domini públic és el fet de que aquests dos municipis van estar a punt de convertir-se en un de sol.
Vilanova del Camí, secularment vinculada a la Pobla de Claramunt, va aconseguir la seva independència municipal l'any 1808 (fet pel qual l'any 2008 es celebrà el bicentenari municipal) tot i que es mantingueren durant bona part del segle XIX les diferències administratives entre Vilanova i la Quadra, cosa que generà no pocs problemes i enfrontaments (de fet, a Vilanova hi havia dos ajuntaments, dues places majors...). La supressió dels  mayorazgos, el 1832, va contribuïr a fer desaparèixer aquesta situació conflictiva i va permetre la unificació dels dos espais, aplicant un cert sentit comú.
Però les reformes administratives semblava que no acabarien aquí quan l'any 1865 les Corts espanyoles iniciaren la tramitació d'un projecte de llei que tenia com a objectiu la supressió dels municipis de menys de 1000 habitants. La qüestió és que Vilanova, per diverses raons entre les que cal destacar la proximitat a Igualada i el fet de trobar-se lliure de càrregues senyorials, va crèixer per sobre dels 1000 habitants mentre que Montbui, sense aquests avantatges, s'havia estancat en prop de 700 habitants.
La qüestió és que la proposta no complaia a cap de les parts implicades, que alegaren les enormes diferències entre els dos municipis, a més de la distància que separava els dos principals nuclis habitats per oposar-s'hi. Serà, però, l'esclat de la Gloriosa, el 1868, que suposarà el derrocament d'Isabel II, el que aturarà aquest projecte d'unificació municipal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.