diumenge, 18 de gener del 2009

L'escut baronial dels Montbui

Com tots (o gairebé) els municipis de Catalunya Santa Margarida de Montbui va adoptar un escut propi que l'identifica juntament amb una senyera o bandera. Aquest, aprovat definitivament el 1989 és prou conegut pels montbuiencs i montbuienques i consisteix en un escut acaironat on veiem, en fons d'atzur, una muntanya d'or i un bou passant d'argén, tot coronat mitjançant una corona de baró (vegeu la imatge). Aquest respón, segons la informació donada per l'ajuntament, a les armes dels barons de Montbui, però, ai lás! aquestes no són les armes històriques dels Montbui!!
Aquestes responen més bé a les llegendes, prou conegudes, de com es produí la reconquesta del castell de Montbui.

La veritat és que, les mostres que resten de les armes baronials dels Montbui (les podriem trobar a l'esglèsia de Santa Margarida però resten ocultes sota l'altar, tot i que tenim alguna reproducció) dels seus successors, no mostren cap bou.

Segons Ferrer Vives l’escut de la família Montbui es descriu així: “D’or, quatre pals ondats de gules”

Al segle XVI, en entroncar la família Montbui amb els Lanuza, comtes de Plasencia, aquest escut serà substituït pel de la nova família, que l’integraran en les seves armes però de forma secundària. Aquest consisteix en un escut quarterat 1r i 4t d’or amb un lleó rampant de gules, 2 n i 3r d’atzur, mig vol d’argén armes que en la branca catalana incorporaran les armes dels Montbui i les dels Oms.

L’arribada, ja al segle XVIII, dels marquesos de Dos Aguas (Rabassa i Perellós), a la baronia de Montbui modificà també l’escut de la baronia, aquest sumarà les armes dels Rabassa i Perellós a saber un escut quarterat, 1r de sinople amb un pont de pedra d’un arc, sobre un riu d’atzur i argén, 2n d’or amb tres peres de sinople en triangle, 3r de plata amb una rabassa arrencada i bordura blava carregada de dues ales d’or i dues ales d’argén i 4rt, quarterat, 1ª i 4ª de gules amb castell de plata i la 2ª i 3ª de sinople amb bou de gules amb el cap aixecat i mirant a la sinistra. Sobretot escussó d’atzur amb tres flors de lis d’or en triangle.


Com veiem, l'aparició del bou és tardana (molt tardana) i no respón precissament a la baronia de Montbui.

Potser això ens pot servir per no repetir certs abusos amb la simbologia del bou, que, com ha quedat palés, no és pròpia del nostre Montbui.

1 comentari:

  1. Jo visc a l'Argilaga que antigament es deia Montbuí. No sé si hi ha alguna relació entre les poblacions. Seria interessant intentar buscar si hi és el llinatge comú dels Montbuí.

    ResponElimina

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.