divendres, 19 de febrer de 2010

Centres de sociabilització (II) El Centre Republicà

Ja hem definit, anteriorment, el concepte de centre de sociabilització i hem donat el primer exemple. Ara, doncs, toca parlar del segon cas existent al terme de Montbui que compleix aquests requisits. Es tracta del poc conegut Centre Republicà (més conegut com el "Centro"). Aquest espai s'instal·l·là al carrer Anselm Clavé, just davant de l'antic Ajuntament i a pocs metres de distància de l'Ateneu. Es distribuïa en una sola nau, on es trobava el cafè, i les golfes, que donaven pas a una petita terrassa i balcó. Finalment serà inaugurat el maig del 1931 en plena efervescència republicana poc després de la proclamació de la II República Espanyola.
Serà, com el seu nom indica, el centre de trobada dels grups republicans i de tendències esquerranes del poble. Amb l'esclat de la Guerra Civil passarà a ser el centre de referència del poble ja que l'Ateneu serà incautat, precisament, pel Centre Republicà (fet que ajudarà a que aquest espai es mantingui en el temps).
El final de la guerra i la derrota republicana provoquen el tancament del "Centro", que a partir de l'any 1943 es transforma en el que encara avui coneixem: diversos pisos de planta baixa, amb la compartimentació de la gran nau del cafè.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.