dijous, 13 de juliol del 2017

La repressió franquista a Montbui



El passat 7 de juliol, el Parlament de Catalunya aprovava la Llei 11/02017, del 4 de juliol de reparació jurídica de víctimes del franquisme, en virtut de la qual quedaven anul·lats els judicis repressius duts a terme durant el franquisme. D'aquesta llei emana la llista de reparació jurídica de víctimes del franquisme que podeu consultar al web de l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Analitzant, doncs, aquest llistat, hem pogut trobar alguns dels montbuiens que es veiren afectats per aquests judicis (la pràctica totalitat dels quals foren consells de guerra sumaríssims). Així, el total de persones que hagueren de patir la "justícia" franquista a Montbui foren 23, de les quals 17 foren condemnades a penes que anaven des de la reclusió perpètua fins a la inhabilitació.

Si bé el gruix dels encausats (18 en total) ho foren per raó de la seva funció com a regidors de l'Ajuntament de Montbui (aleshores, Aigüesbones de Montbui), 5 d'ells no formaren mai part del consistori i, sense haver pogut accedir encara als documents dels judicis originals, no podem indicar la causa de l'obertura d'aquests procediments.

Us deixem, finalment, el llistat de les persones encausades i que, en virtut d'aquesta nova llei, veuen a dia d'avui, net el seu historial. Com, de fet, hauria d'haver restat sempre.






Joan Aloy Mestres
Magí Anglés Sogas
Navidad Busqué Domingo
Josep`Busqué Rius
Josep Carol Prats
Miquel Carreras Casulla
Isidre Cuadres Mas
Jaume Ferrer Lluís
Feliciano Freixas Palau
Francesc Ibáñez Marsal
Josep Jorba Freixas
Josep Mercader Saumell
Maure Mercader Vives
Àngel Miranda Cantero
Josep Pons Aluja
Jaume Puiggrós Casellas
Isidre Puiggrós Puig
Joan Puiggrós Rovira
Benet Riba Puiggrós
Pere Sabaté Claramunt
Josep Solé Rovira
Joan Vidal Ferrer
Martí Vives Figueras

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.