dilluns, 9 d’agost del 2010

A l'agost, festes

El mes d'agost és sempre el més propens a la festa. És un moment de relativa calma per a l'agricultura -després de la sega i abans de la verema-, i la industria i el comerç aturen la seva activitat durant aquest mes. Bé, més o menys així ha sigut durant molts anys. Això ha configurat una sèrie de festes que es concentren en aquest mes. Així veiem, com a més a més la coincidència ens ho confirma, molts pobles i ciutats celebren la seva Festa Major en aquestes dates. 
Sovint passa, però, que hi ha festivitats que no coincideixen amb la festa major però que tenen una certa rellevància per a determinats col·lectius que, sovint, identifiquem amb els veïnatges.

Les festes de Sant Magí
Sant Magí és un dels patrons de Tarragona però té una gran importància també en els pobles del sud de la comarca de l'Anoia, això és evident en que molts d'aquests han posat aquest nom a algun dels seus carrers, que, sovint, coincideixen amb el camí tradicional a la localitat de Sant Magí de la Brufaganya, l'aigua de les fonts de la qual serveixen per iniciar les festes a Tarragona. La festivitat de Sant Magí es celebra el 19 d'agost i a Montbui s'havia convertit en una data que aprofitaven els veïns del carrer Sant Magí per celebrar un sopar de carrer, ja perdut.

Les festes de Sant Roc
Amb més tradició existien les festes de Sant Roc. Celebrades al barri de Sant Roc (c/Sant Roc, c/ Núria, i c/ de Dalt). Es celebrava el 16 d'agost en honor de Sant Roc, el tercer patró de Montbui i com a tal, va esdevenir la tercera Festa Major de Montbui. Hi destacaven, com a elements importants, el ball de gala i, sobretot, el ball de crespells, celebrat sempre en honor del Sant.

Una festa polèmica: la Festa de l'Assumpció de la Verge
El 15 d'agost és festiu a tot l'Estat espanyol, és l'Assumpció de la Verge però a més a més, marca també el punt central del període de vacances per a molts. Aquesta va ser la data escollida, també, per la U.D. San Mauro (posteriorment U.E. Sant Maure) per celebrar la seva festa dels socis a mitjans dels anys 70 del segle passat. Lentament, però, aquesta festivitat va anar creixent en importància fins esdevenir, contra la voluntat del club esportiu, en la Festa Major del nucli de Sant Maure. 
Aquesta va ser assumida per l'Associació de Veïns "La Convivencia" primer i, posteriorment, pel propi Ajuntament a partir de l'any 1981. Així, i fins el 1988, es celebraren quatre festes majors diferents. Entre elles una no tenia cap tradició històrica al municipi i era de nova creació, cosa que feia necessària una racionalització de les festes.

La festa de Sant Roc era una festivitat de barri i va acabar desapareixent per la pròpia inèrcia de la festa i, en part, pel cansament dels veïns i la irrupció de nous models d'oci. La festa de Sant Magí va seguir el mateix camí.

El 1996 es va celebrar, per primera vegada a tot el municipi, la Festa Major d'Hivern o Sant Maure, cosa que va permetre, no sense polèmiques, eliminar una de les festes majors d'estiu. Aquesta vegada es va imposar la tradició i es va conservar, com a Festa Major, la festivitat de Santa Margarida, el 20 de juliol, en contra del criteri d'alguns que pretenien imposar la nova data del 15 d'agost.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.