dimecres, 3 de març del 2010

Centres de sociabilització (III) La Sala del Saió

Fins ara només hem parlat d'aquells centres de sociabilització situats al nucli de Santa Margarida, caldrà, doncs, desplaçar-nos ara cap un altre espai molt diferent i començarem parlant, avui, del Saió.
Com ja hem dit anteriorment el Saió és un altre nucli de població de Montbui, vinculat en el seu naixement al castell d'Ocelló. Aquest es desenvolupa de forma gairebé independent del nucli de Santa Margarida i, fins i tot, del del Coll del Guix.
L'any 1917 aquest nucli es dotarà d'un espai propi conegut com la Sala però que oficialment prendrà el nom d'Ateneu Agrícola del Saió, com podem suposar, aquest serà un espai vinculat ideològicament als sectors conservadors del nucli i aplegarà també els seus veïns del Coll del Guix. Constarà bàsicament, d'una única nau que feia les funcions de cafè del poble. La vida d'aquest centre però, serà bastant efímera i l'any 1936 serà incautat per les forces esquerranes que el convertiran en l'Escola Reagrupada de Montbui, aconseguint escolaritzar els infants del Saió, Coll del Guix i masies disperses.

L'any 1939 es clausurarà aquesta escola i el local es convertirà en un corral, com ho és encara avui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.