diumenge, 18 de gener del 2009

Toponímia Popular del poble de Montbui

La localització dels indrets, com poden ser cases, sempre ha sigut una necessitat perentòria de l'èsser humà. És consubstancial a la nostra natura i hem de posar nom a les coses per a poderles identificar. D'aquesta manera s'ha generat una toponímia de caràcter popular que ha sobreviscut a diversos intents de modificar-la amb nous sistemes de nomenclatura.
Als pobles i ciutats la toponímia popular ha sobreviscut a la nova nomenclatura (carrers i números) tot i que és un patrimoni en retrocés degut a la falta de transmissió oral.

El cas de Montbui no és diferent i amb aquesta aportació posem en coneixement alguns dels topònims populars que encara podem identificar prou bé al nostre poble.



1. Cal Carol
2. Antic emplaçement del centre republicà
3. Cal Guarro o Cal Dalmau
4. Cal Martró
5. Cal Càdiu
6. Ateneu cultural i recreatiu
7. Cal Vilarrubies
8. Forn de pa
9. Forn de pa de l'Altarriba
10. Cal Beneficiat o Cal Santdiumenge
11. Cal Fossalba
12. Cal Bas
13. Jardi i hort de Cal Bas
14. Cal Macari o Cal Majores
15. Cal Piu
16. La Casa Gran o Ca la Perrica, Palau dels comtes de Plasencia
17. Bassa de la Casa Gran
18. Cal Cònsul
19. Cafe vell
20. Cal Truco
21. Cal Quincarillo
22. Antiga fonda
23. Antic ajuntament i escola


Aquests son alguns dels toponims que hem pogut identificar fins ara, esperem poder ampliar aquesta llista més endavant.

4 comentaris:

  1. Sabeu on podria aconseguir informació de la història de l'antiga fonda (marcada amb el nº 22), que es troba situada al c/ Anselm Clavé ?
    Podeu visitar el meu blog: http://hostals.blogspot.com

    ResponElimina
  2. Pel que fa a Montbui era també un llogarret situat prop de l'Argilaga i a poca distància de Valls. Els habitants d'aquest llogarret eren els monbuiencs i les monbuienques. ALCOVER/MOLL 1983, 550). Etimològicament sembla que Montbui prové de Mont Boi. El mot Mont sembla indicar muntanya, i el mot Boi alguns el relacionen amb boví (de bou). Pot provenir de la forma llatina Mons Bovinus, es a dir, la muntanya dels bous; mentre que altres el lliguen amb fita o molló i uns darrers el relacionen amb fosa o sitja (BOFARULL 2002, 110). Això coincideix amb que al voltant del poble de l’Argilaga hi ha algunes sitges d’epoca antiga per guardar-hi el gra. L’Onomasticon Cataloniae (COROMINES 1994, Vol.II, 295) fa venir el mot Mont com una forma de muntanyeta. Però crida l'atenció que el lloc no és gens muntanyós, si exceptuem alguns dels turons que l’envolten, que es troben lleugerament per sobre de la població. Coromines ens diu que es tracta d'una paraula àrab d'on s'obté tÿn que significa argila i d’on prové matiana que en àrab significaria fangar, argilar o argilera. Aquesta interpretació coincidiria perfectament amb el nom de la població que va néixer al costat de Montbui, l'Argilaga, i faria derivar el significat etimològic de la població cap a la de zona argilosa. A tall de curiositat, mencionar que a l’Alt Penedès hi ha una muntanya que porta el nom del poble, conegut com la muntanya de l’Argilaga.

    Per la coincidència en el topònim del lloc. M'agradaria establir un pont entre les dos poblacions: L'Argilaga de Montbuí i Santa Margarida de Montbuí. Em pots visitar a http://largilaga.blogspot.com on hi ha l'article sencer

    ResponElimina
  3. Bones Marc, més val tard que mai...
    Sembla que sí que hi ha una possible relació. En tot cas, el nom del nucli podria procedir del senyor feudal de torn, en Lluís de Montbui, que sembla que podria estar lligat al llinatge dels Montbui (tot i que no en tinc proves... s'hauria d'investigar). Però hi ha una sèrie de coincidències que em fan pensar en aquesta possibilitat: 1. Sabem de la presència dels Montbui, amb diversos càrrecs a molts espais de la Corona d'Aragó: Vilanova del Camí, Montbui, Bigues i Riells, Fraga, l'Alguer, Càller, Girona, Ceret...
    2. El segle XIV és el moment de màxim esplendor del casal de Montbui.

    No és descartable doncs una relació més "profunda".

    Sobre el tema d'establir ponts entre els dos pobles, podria ser interessant, passo la suggerència a qui pertoca (entitats sobretot) i enllaço el teu bloc des d'aquí.

    ResponElimina
  4. Carles,

    Sobre l'antiga fonda del carrer Anselm Clavé, et recomano que visitis els mapes del patrimoni de la Diputació de Barcelona.
    Malauradament, bona part del patrimoni documental d'aquest poble s'ha perdut...

    ResponElimina

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.