diumenge, 6 de novembre de 2011

Tous, un tros de Montbui

Aquest cap de setmana el nostre veí celebra la seva Festa Major, cal però, posar en relació alguns elements comuns de la nostra història. Vagi per endavant, bona festa major a tots els tousencs i tousenques!

La conquesta franca dels territoris que avui integren Montbui i Tous es dugué a terme l'any 880 de mans de Guifré I, dit el Pelós, comte de Barcelona. Però el territori quedà sense organitzar fins que l'any 960 ja s'esmenten els castells de Montbui i el de Tous, que queda integrat en el territori del primer, moment en que seran cedits al bisbat de Vic.
L'any 1023  és el moment escollit pel bisbe i abat Oliba per organitzar el territori de Montbui, incloent-hi el de Tous, i és per això que cedeix els castells de Montbui, Tous i Ocelló al levita Guillem de Mediona, encarregant-lo de la repoblació i millora d'aquests. 
L'any 1032 suposarà la separació definitiva dels temes castrals de Montbui i Tous ja que Guillem cedirà els castells de Montbui i Ocelló a un fill seu clergue, mentre que el castell de Tous retornarà a la jurisdicció del bisbat, que, al seu torn, el cedirà a un nou castlà que configurarà el casal dels Tous.


Per saber més sobre Sant Martí de Tous, seguiu l'enllaç 
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.