dijous, 19 d’agost del 2010

La guerra de l'aigua.

Igualada i Montbui han compartit, durant segles, els limits territorials que marca el riu Anoia. Això ha generat enfrontaments per un recurs valiossíssim: l'aigua.
Igualada s'ha caracteritzat per patir un crònic dèficit d'aigua, causat per l'exigüitat del seu terme municipal, a l'altra banda trobem els termes de Montbui, Òdena i Vilanova del Camí, amb uns recursos hídrics més importants. 
Els drets senyorials sobre aquest recurs, aprofitat en la indústria (molins), per a la pesca i per beure, tant persones com animals, enfrontaren la universitat d'Igualada amb els diversos senyors feudals que tenien drets sobre els cursos fluvials, sobretot l'Anoia. Aquest riu estava subjecte al domini de, com a mínim, quatre senyors feudals: el monestir de Sant Cugat del Vallés (propietari del molí de l'Abadia), els comtes de Cardona (senyors del major domini territorial de la comarca, que envoltaba gairebé completament la vila d'Igualada), els senyors de Montbui: primer com a vassalls dels Cardona, i després com a barons independents i la universitat i consellers d'Igualada.

Aquesta situació portarà a diverses tensions i enfrontaments entre els diversos senyors i aquí és on es troba l'arrel de molts dels conflictes senyorials que caracteritzaran la conflictivitat de la Conca d'Òdena durant l'edat mitjana i bona part de l'època moderna. Així veiem com el 1478 Francesc de Montbui s'enfrontarà al monestir de Sant Cugat per uns censos que no havia pagat encara. 

El molí de l'Abadia

Serà, però, la necessitat d'aigua de la industria igualadina i, sobretot, la suposada debilitat de la baronia de Montbui el que donarà una major volada al conflicte per l'aigua entre Igualada i Montbui. Mentre els ja comtes de Plasència mantinguin la seva presència al territori l'assalt igualadí sobre els rius, fonts i torrents montbuiencs quedarà en suspens i gairebé no es produiran enfrontaments. 
El 1718, la marquesa de Dos Aguas denegarà, un cop més, la possibilitat de realitzar una captació d'aigua al terme de Montbui per tal d'abastir Igualada, tot i la nova epidèmia de còlera que s'hi havia declarat. 

L'any 1897 es correspon amb l'assalt definitiu d'aquest "conflicte". Les obres de construcció de la carretera de la Diputació (l'actual C-37) possen al descobert una deu a la finca de Ca l'Alemany i aquesta és aprofitada per Antoni Artés, que la canlitza fins a Igualada, a l'anomenada torre de l'Artés per a consum propi. A partir del 1901 comença a oferir els seus serveis com a companyía d'aigües després de realitzar la compra de diverses finques i construir l'embassament de Can Rafegas. El 1907 aconseguirà també poder realitzar una captació d'aigua al torrent Garrigosa. Cosa que garanteix bona part del subministrament d'aigua d'Igualada fins avui.

En contraprestació a aquestes captacions, l'empresa Aigües Artés ha de garantir la construcció i manteniment de les fonts públiques de Santa Margarida de Montbui.

Can Rafegas

dilluns, 9 d’agost del 2010

A l'agost, festes

El mes d'agost és sempre el més propens a la festa. És un moment de relativa calma per a l'agricultura -després de la sega i abans de la verema-, i la industria i el comerç aturen la seva activitat durant aquest mes. Bé, més o menys així ha sigut durant molts anys. Això ha configurat una sèrie de festes que es concentren en aquest mes. Així veiem, com a més a més la coincidència ens ho confirma, molts pobles i ciutats celebren la seva Festa Major en aquestes dates. 
Sovint passa, però, que hi ha festivitats que no coincideixen amb la festa major però que tenen una certa rellevància per a determinats col·lectius que, sovint, identifiquem amb els veïnatges.

Les festes de Sant Magí
Sant Magí és un dels patrons de Tarragona però té una gran importància també en els pobles del sud de la comarca de l'Anoia, això és evident en que molts d'aquests han posat aquest nom a algun dels seus carrers, que, sovint, coincideixen amb el camí tradicional a la localitat de Sant Magí de la Brufaganya, l'aigua de les fonts de la qual serveixen per iniciar les festes a Tarragona. La festivitat de Sant Magí es celebra el 19 d'agost i a Montbui s'havia convertit en una data que aprofitaven els veïns del carrer Sant Magí per celebrar un sopar de carrer, ja perdut.

Les festes de Sant Roc
Amb més tradició existien les festes de Sant Roc. Celebrades al barri de Sant Roc (c/Sant Roc, c/ Núria, i c/ de Dalt). Es celebrava el 16 d'agost en honor de Sant Roc, el tercer patró de Montbui i com a tal, va esdevenir la tercera Festa Major de Montbui. Hi destacaven, com a elements importants, el ball de gala i, sobretot, el ball de crespells, celebrat sempre en honor del Sant.

Una festa polèmica: la Festa de l'Assumpció de la Verge
El 15 d'agost és festiu a tot l'Estat espanyol, és l'Assumpció de la Verge però a més a més, marca també el punt central del període de vacances per a molts. Aquesta va ser la data escollida, també, per la U.D. San Mauro (posteriorment U.E. Sant Maure) per celebrar la seva festa dels socis a mitjans dels anys 70 del segle passat. Lentament, però, aquesta festivitat va anar creixent en importància fins esdevenir, contra la voluntat del club esportiu, en la Festa Major del nucli de Sant Maure. 
Aquesta va ser assumida per l'Associació de Veïns "La Convivencia" primer i, posteriorment, pel propi Ajuntament a partir de l'any 1981. Així, i fins el 1988, es celebraren quatre festes majors diferents. Entre elles una no tenia cap tradició històrica al municipi i era de nova creació, cosa que feia necessària una racionalització de les festes.

La festa de Sant Roc era una festivitat de barri i va acabar desapareixent per la pròpia inèrcia de la festa i, en part, pel cansament dels veïns i la irrupció de nous models d'oci. La festa de Sant Magí va seguir el mateix camí.

El 1996 es va celebrar, per primera vegada a tot el municipi, la Festa Major d'Hivern o Sant Maure, cosa que va permetre, no sense polèmiques, eliminar una de les festes majors d'estiu. Aquesta vegada es va imposar la tradició i es va conservar, com a Festa Major, la festivitat de Santa Margarida, el 20 de juliol, en contra del criteri d'alguns que pretenien imposar la nova data del 15 d'agost.

dimarts, 3 d’agost del 2010

Nova enquesta

En vista de l'èxit de l'anterior qüestionari anirem a buscar la polèmica. Us deixem una nova enquesta per animar-vos les vacances.
Per cert, gràcies a les dues persones que hi van participar. Hi ha un empat entre dos opcions:
"L'orígen del nom de Montbui" i "El Montbui romà a l'Ateneu".