divendres, 30 de desembre del 2011

La indústria paperera

Molí del Marxantdones. Font: Diputació de Barcelona





























































































Una de les qüestions més desconegudes, i poc documentades, és la de l'aparició d'una incipient indústria paperera a finals del segle XVIII a Montbui. 
Tot i que els vestigis d'aquesta han, pràcticament, desaparegut; encara ens queda alguna mostra d'aquesta activitat industrial. 
Així sabem que cap a l'any 1780, Mateu Boix, industrial gironí, sol·licità permissos per a la construcció d'un molí paperer a la riba de la riera de Tous. Aquest molí s'acabà edificant, però diverses dificultats, com el poc cabal de la riera, el trencament de la resclosa construïda per garantir un subministrament mínim d'aigua, les males comunicacions i, sobretot, la manca de mà d'obra qualificada feren que el 1793 Josep Antoni Mateu (nou propietari del molí) dessistís de la fabricació de paper a Montbui.
Finalment, el molí es reconvertí en molí fariner, i ja al 1819 es transformà en una fàbrica de filatures, coneguda com la fàbrica del Molí de les Vídues o d'en Marxantdones, segurament per que emprava mà d'obra femenina en la seva pràctica totalitat. Aquesta activitat es va dur a terme fins el 1926, en que un nou aiguat malmeté les estructures hidràuliques del molí de forma gairebé irrecuperable.
La indústria paperera, va ser, doncs, a Montbui un intent efímer però que ha deixat la seva petita empremta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.