dilluns, 28 de març del 2011

I l'electricitat va arribar a Montbui

Santa Margarida de Montbui té el desconegut privilegi de ser un dels primers municipis electrificats de Catalunya. L'arribada de l'electricitat a Montbui es produí l'any 1909 amb la instal·lació d'una subestació eléctrica que encara avui dòna servei. En aquells moments, com ara, aquesta subestació era necessària per garantir la potència elèctrica generada a les valls pirinenques i que era transportada, sobretot, cap a la ciutat de Barcelona, cosa que va permetre que ja en aquells anys s'estengués la xarxa elèctrica a Montbui, no només permetent un dels primers enllumenats públics de Catalunya si no que moltes de les llars montbuienques gaudissin ja de l'electricitat, utilitzada, sobretot per a la il·luminació. 
Així mateix, l'arribada de l'electricitat va provocar diversos fenòmens gens menyspreables. El primer va ser el fet que va permetre la electrificació de la indústria montbuienca, un altre fenòmen interessant que es va generar va ser una primera onada immigratòria que tot i reduïda numèricament era prou important a nivell qualitatiu ja que la nova instal·lació va atraure sobretot professionals d'altres contrades d'Espanya i de la mateixa manera va estimular a la formció de molts montbuiencs.
Un altre efecte de la instal·lació d'aquest equipament va ser l'arribada del telèfon, ja plenament implantat a la dècada de 1920, tecnologia necessària per al bon funcionament de la subestació.

La subestació elèctrica, avui

1 comentari:

  1. Hola Dani. Sóc la Glòria de la Central i m'agrada aquest article. Si necessites fotos antigues en tinc forces ja que jo vaig neixes allà i hi vaig viure molt temps.

    ResponElimina

Es pot dir de tot, però sigueu respectuosos.