dimecres, 17 de novembre del 2010

Els Montbui de Sardenya


En anteriors entrades d'aquest bloc hem parlat del oficis forans del casal de Montbui, fent referència a membres d'aquesta família que es desplaçaren a d'altres indrets per tal de dur a terme funcions encomanades per diversos monarques. 
Del que no hem parlat encara és de les branques col·laterals de la família Montbui que es desplaçà a d'altres indrets, simplement, per guanyar una posició pròpia. Aquest és el cas dels Montbui de Sardenya. 
Així sabem que el 1316, Francesc de Montbui, es traslladarà a l'illa de Sardenya per tal de col·laborar en la seva conquesta, seguint les ordres de l'Infant Alfons (el futur Alfons IV, el Magnànim) on destacarà en la seva actuació i es convertirà en governador de Càller, Sàsser  i, finalment, l'Alguer el 1359. 
A l'illa sarda s'iniciarà, doncs, una nova branca de la família Montbui que adoptarà un nou escut d'armes que és el que acompanya aquesta entrada d'avui i que es descriu de la següent forma: D'or, verat i contraverat de gules.



divendres, 5 de novembre del 2010

Desmemoriats

Que la memòria històrica de Montbui és molt curta no és una novetat. Que no tenim una història amb cara i ulls, un document que ens permeti dir "aquesta és la història del nostre municipi" és una denúncia que hem realitzat des d'aquest bloc fa més d'un any i, a més, és una qüestió que hem volgut solucionar en la mida del que és possible. 
Ara, però, és fa evident aquesta mancança de referents històrics. 
Ja han finalitzat (o estan a punt de fer-ho) les obres de construcció d'una rotonda a la sortida del nou polígon industrial de Montbui i, com sol passar, s'han instal·lat els cartells indicadors de direcció. Fins aquí tot (o gairebé) correcte. 
L'error es troba en el nom del nou polígon: "Els Plans de la Tossa". Denominació completament nova d'un espai ja batejat des de sempre: els Prats. Bé, quedi com a record aquesta aportació.