dilluns, 25 d’octubre del 2010

L'aprofitament del bosc

Ara, que ja comença a notar-se el canvi en el temps i que tots els meteoròlegs hi estan d'acord en que baixaran les temperatures, cosa que és un símptoma inequívoc de la fi de temporada de "caça" de bolets, parlarem de l'aprofitament tradicional del bosc a Montbui.
Un dels sistemes més coneguts de l'aprofitament del bosc a Montbui, tot i que no el més evident, és l'extracció d'escorça dels pins per tal de proveir la industria adobera igualadina d'una matèria primera imprescindible: els tanins presents a l'escorça i necessaris per adobar pells. Aquesta activitat extractiva va fer que es formessin autèntiques partides professionals que es dedicaven a no només a explotar els boscos montbuiencs si no tots aquells que fossin necessaris (amb migracions temporals fins i tot a les illes Balears). Aquesta activitat va anar creixent, com és evident, en la seva importància en funció de la demanda igualadina i no es va aturar fins ven entrat el segle XX en què el desenvolupament de la industria química va permetre substituir aquesta matèria primera forestal.
Entre altres aprofitaments menys coneguts trobem la fabricació i comercialització de carbó. Aquest procés el trobem documentat als terrenys de la finca de Ca l'Amigó i també a Cal Vilaseca, de tota manera, la producció era escassa i destinada a un mercat restringit a Montbui i el seu entorn més proper.
De la mateixa manera podem parlar d'altres mecanismes d'aprofitament forestal molt menys valorats des de la perspectiva pressent ja que queden emmarcats, molts d'ells, en l'oci o aprofitament del temps lliure. Estem parlant de la recerca de bolets i vegetals boscans com nous, aglans, etc. Aquests aprofitaments eren de temporada (sovint distribuïts entre la tardor i la primavera) i tenien una funció de complementació de l'alimentació obtinguda del treball agrícola. Considerant que els successius senyors de Montbui van trobar adient fixar, i mantenir, una taxa fiscal sobre aquests elements boscans (les anomenades "trobes") podem dir que aquesta era una activitat força important per als habitants de Montbui durant l'Edat Mitjana i l'época moderna.
Menció a part mereixen la cacera i la pesca. Aquestes son dues activitats inicialment reservades per al senyor però també gravades posteriorment amb les trobes, així el peix dels diversos cursos fluvials i les peces de caça menor eren aprofitades pels montbuiencs també.