divendres, 19 de febrer del 2010

Centres de sociabilització (II) El Centre Republicà

Ja hem definit, anteriorment, el concepte de centre de sociabilització i hem donat el primer exemple. Ara, doncs, toca parlar del segon cas existent al terme de Montbui que compleix aquests requisits. Es tracta del poc conegut Centre Republicà (més conegut com el "Centro"). Aquest espai s'instal·l·là al carrer Anselm Clavé, just davant de l'antic Ajuntament i a pocs metres de distància de l'Ateneu. Es distribuïa en una sola nau, on es trobava el cafè, i les golfes, que donaven pas a una petita terrassa i balcó. Finalment serà inaugurat el maig del 1931 en plena efervescència republicana poc després de la proclamació de la II República Espanyola.
Serà, com el seu nom indica, el centre de trobada dels grups republicans i de tendències esquerranes del poble. Amb l'esclat de la Guerra Civil passarà a ser el centre de referència del poble ja que l'Ateneu serà incautat, precisament, pel Centre Republicà (fet que ajudarà a que aquest espai es mantingui en el temps).
El final de la guerra i la derrota republicana provoquen el tancament del "Centro", que a partir de l'any 1943 es transforma en el que encara avui coneixem: diversos pisos de planta baixa, amb la compartimentació de la gran nau del cafè.

dijous, 11 de febrer del 2010

Centres de sociabilització (I) L'Ateneu Cultural i Recreatiu

Aquesta és la denominació que hem de fer servir quan ens referim a centres, casinos, ateneus, tavernes...


D'aquests espais, destinats en bona mesura al lleure però també a d'altres aspectes del creixement humà (cultura, política...) n'han existit i existeixen diversos exemples, d'aquests anirem
Un dels més coneguts és l'Ateneu Cultural i Recreatiu de Montbui, altrament conegut com Ateneu del Nucli Antic.
Fundat l'any 1920 amb el nom d'Ateneu Agrícola de Montbuy, es consolidà ràpidament com a lloc de trobada dels montbuiencs de dretes. El café i el seu teatre dignificaren una tasca que ja s'anava duent a terme amb anterioritat en altres locals particulars però sense que hi hagués una entitat que la recolzés.
Durant la Guerra Civil aquest centre va ser incautat per les forces republicanes del municipi (centralitzades al Centre Republicà) i l'any 1941 es convertí, un cop recuperat, en el Ateneo Cultural y Recreativo, moment en que es produirà, també, un creixement en l'espai de l'edifici, de característiques clarament noucentistes, en adquirir-se un edifici veí que quedà instal·lat com a annex (el Sindicat).

Amb l'arribada de la democràcia l'Ateneu catalanitzà el seu nom i diversificà la seva activitat, arribant fins els nostres dies.

Podeu obtenir més informació sobre aquesta entitat visitant: ateneumontbui.tk