Ja amb anterioritat hem parlat de la tercera guerra carlina i com aquesta afectà a Montbui primer convertin part del seu territori en estratègic per a la defensa de la vil·la d'Igualada, amb la construcció del fort d'Isabel II a la muntanya del Pi o de Puiggrós, i després fent el paper de campament improvitzat tant de les forces militars carlines com d'algunes partides liberals.
També coneixem els efectes que algunes partides carlines tingueren en algunes de les masies del Saió i el Coll del Guix i, fins i tot, coneixem les
connivencies entre algunes d'aquestes cases i famílies amb les forces insurrectes.
El que ens era encara desconegut és com van afectar de forma directa a Montbui els abatars de la guerra i si només ho havien fet de forma tangencial, com ja hem pogut comprovar.
El fet és, però, que la carlinada si afectà directament el municipi. Així hem pogut comprovar com el 9 de gener del 1875 una partida de 300 homes, comandada per Josepet de Vilanova.
L'objectiu d'aquesta acció era el de cobrar les contribucions del poble de Montbui i, de passada, impressionar una població que, en tot el municipi, no passava de les 900 persones. Aquest primer objectiu no va poder ser acomplert i, com a repressàlia, la tropa va detenir i traslladar a la Llacuna -on la partida tenia el seu campament base- el tinent d'alcalde, Josep Abelló, que en aquells moments exercia com a alcalde en funcions, i l'agutzil, Josep Puig.
Aquest van ser alliberats posteriorment a la Llacuna, suposem que després del pagament d'un important rescat. Els fets del 1873 encara eren força presents en l'imaginari col·lectiu dels montbuiencs i la resistència fou nul·la, per altra banda, les autoritats militars van dur a terme la detenció de Joan Bas i Domingo Torrents, acusats de "sediciosos", és a dir, carlins.