Pàgines
dimecres, 29 de desembre del 2010
Eines de cerca documental: PARES
dilluns, 27 de desembre del 2010
Escut d'armes del Comte de Plasencia
dimecres, 17 de novembre del 2010
Els Montbui de Sardenya
divendres, 5 de novembre del 2010
Desmemoriats
dilluns, 25 d’octubre del 2010
L'aprofitament del bosc
De la mateixa manera podem parlar d'altres mecanismes d'aprofitament forestal molt menys valorats des de la perspectiva pressent ja que queden emmarcats, molts d'ells, en l'oci o aprofitament del temps lliure. Estem parlant de la recerca de bolets i vegetals boscans com nous, aglans, etc. Aquests aprofitaments eren de temporada (sovint distribuïts entre la tardor i la primavera) i tenien una funció de complementació de l'alimentació obtinguda del treball agrícola. Considerant que els successius senyors de Montbui van trobar adient fixar, i mantenir, una taxa fiscal sobre aquests elements boscans (les anomenades "trobes") podem dir que aquesta era una activitat força important per als habitants de Montbui durant l'Edat Mitjana i l'época moderna.
Menció a part mereixen la cacera i la pesca. Aquestes son dues activitats inicialment reservades per al senyor però també gravades posteriorment amb les trobes, així el peix dels diversos cursos fluvials i les peces de caça menor eren aprofitades pels montbuiencs també.
dimecres, 22 de setembre del 2010
Jornades Europees del Patrimoni
divendres, 17 de setembre del 2010
I Montbui va desaparèixer del mapa
dissabte, 4 de setembre del 2010
La Quadra de Vilanova
Jurisdiccions senyorials a la Conca d'Òdena c.1800 |
dijous, 19 d’agost del 2010
La guerra de l'aigua.
dilluns, 9 d’agost del 2010
A l'agost, festes
dimarts, 3 d’agost del 2010
Nova enquesta
Per cert, gràcies a les dues persones que hi van participar. Hi ha un empat entre dos opcions:
"L'orígen del nom de Montbui" i "El Montbui romà a l'Ateneu".
divendres, 16 de juliol del 2010
I va arribar la Festa Major...
dimecres, 30 de juny del 2010
Camins de Montbui. La xarxa viària romana
dimarts, 29 de juny del 2010
Nou element de participació
Un cop escollida la millor entrada del 2009 la tornaré a posar en portada.
Gràcies a tots per participar i seguir aquest bloc.
dissabte, 26 de juny del 2010
Montbui durant la Guerra del Francés
divendres, 18 de juny del 2010
Inauguració de l'Ateneu Cultural i Recreatiu
dilluns, 31 de maig del 2010
Els orígens del nucli urbà de Sant Maure
dilluns, 24 de maig del 2010
Centres de sociabilització (IV) La Vinícola
dimarts, 4 de maig del 2010
Les pluges de maig afecten el patrimoni
dilluns, 12 d’abril del 2010
La Tossa es converteix en escenari de pel·lícula
Aquesta pel·lícula, ambientada al segle XI, aprofità els espais originals del segle X per rodar algunes escenes que podrem gaudir a partir de la primavera del 2012, tal i com va publicar el divendres passat la Veu de l'Anoia.
dimecres, 3 de març del 2010
Centres de sociabilització (III) La Sala del Saió
divendres, 19 de febrer del 2010
Centres de sociabilització (II) El Centre Republicà
dijous, 11 de febrer del 2010
Centres de sociabilització (I) L'Ateneu Cultural i Recreatiu
D'aquests espais, destinats en bona mesura al lleure però també a d'altres aspectes del creixement humà (cultura, política...) n'han existit i existeixen diversos exemples, d'aquests anirem
dimecres, 13 de gener del 2010
Guerra Civil a Montbui i presentació de llibre
dissabte, 9 de gener del 2010
L'esglèsia parroquial de Santa Margarida de Montbui
L’església parroquial de Santa Margarida es construirà a partir de l’any 1600 substituïnt l’antiga capella de Santa Coloma (situada una mica més avall, aproximadament a la zona de ca la Macària). L’any 1614 serà consagrada com a parròquia, cosa que fa que l’esglèsia de Santa Maria de la Tossa passi a ser-ne sufragània (aquesta havia sigut la parroquial de Montbui fins aquell any).
Finançada pels comtes de Plasencia que es reservaran una sèrie de prerrogatives. La primera es troba en l’advocació, ja que Margarida era el nom de la germana del comte de Plasencia, Joan de Lanuza. L’altre serà la instal·lació del panteó nobiliari de la casa situant una important tomba l’altar major de la que encara es conserva la làpida i on s’hi enterraren els cossos de Joan de Lanuza, Margarida de Lanuza i Gertrudis de Lanuza, esposa del primer.
També es construiran dos nous altars obra de l’escultor Sunyer, un d’ells dedicat al Sant Crist i l’altre a Sant Isidre, també a aquest escultor se li atribueix el nou crucifix que s’instal·larà a l’altar major.
De planta basilical i amb entrada lateral, que dona a la plaça Major, s’inclou dins del barroc plateresc català.
A mitjan segle XVIII es construí el campanar en diverses fases. En aquests anys s’anaren afegint elements decoratius, tals com les armes dels marquesos de Dos Aguas, senyors de Montbui a partir de finals del segle XVIII.
L’any 1809 les tropes napoleòniques, instal·lades a l’hospital de campanya ubicat a Montbui, saquejaren el temple esbotzant la tomba dels comtes de Plasencia en creure que hi havia un tresor amagat.
L’any 1819 es traslladà la porta del lateral a l’actual porta principal i el 1825 s’instal·là el primer rellotge al campanar.
Amb l’esclat de la guerra civil espanyola l’església patí noves vicissituds. Bona part del patrimoni artístic conservat a l’església va desaparèixer així com la major part del fons de l’arxiu parroquial. Tot i així es conservaren algun retaule i altres obres i objectes cultuals. La conseqüència més important però fou la transformació de l’església en equipaments diversos segons el moment de la guerra. En un primer moment s’instal·là, reobrint el portal lateral, el Sindicat Agrícola d’Aigüesbones de Montbui, tal com indica el cartell pintat que encara es conserva a la façana de l’edifici. Posteriorment fou utilitzada com a garatge i, finalment, com a taller mecànic.
El final de la guerra civil marcà la recuperació de l’espai com a lloc de pràctica religiosa.