Pàgines

dimecres, 30 de juny del 2010

Camins de Montbui. La xarxa viària romana

Al llarg de la seva història (com a mínim la major part) Santa Margarida de Montbui ha estat una població rural. Això ha caracteritzat fortament el seu paisatge, així com els establiments humans que hi ha. De la mateixa manera ha fet que es generès una extensa xarxa de camins que es corresponen a diverses èpoques i que, sovint, s'han mantingut en el temps.
Tot i que Montbui es troba allunyada de les principals vies de comunicació actuals i passades, la travessen vies de menor ordre des de temps antics. Així, podem afirmar que les camins principals que travessen el terme es corresponen a la xarxa viària terciaria romana. Aquest és el cas del camí de la Llacuna (o Carretera Vella), que unia Igualada amb Valls, i com de fet encara fa.
També cal destacar el camí de la Serreta, potenciat en època medieval, però que servia, com a ramal secundari, per unir les diverses vil·les romanes de la comarca i permetia l'accés a la Tossa.

dimarts, 29 de juny del 2010

Nou element de participació

Ara pots escollir la millor entrada de l'any 2009! Només cal que el triis del llistat que apareix a l'enquesta que trobaràs a la dreta de la teva pantalla.
Un cop escollida la millor entrada del 2009 la tornaré a posar en portada.
Gràcies a tots per participar i seguir aquest bloc.

dissabte, 26 de juny del 2010

Montbui durant la Guerra del Francés

La Guerra del Francés (1808-1814) és un dels episodis més coneguts i estudiats de la història de Catalunya però, com altres fets, gens reconegut al nostre municipi.
Cal dir que a la comarca tenim el magnífic episodi de les Batalles del Bruc, amb l'actuació dels somatens d'Igualada i Manresa i el mític timbaler. Però, més enllà d'aquest episodi (que d'altra banda, només va servir per demostrar que els exèrcits napoleònics eren derrotables), com va afectar a Montbui?
De fet, només podem imaginar-nos les conseqüències del conflicte, com per exemple, les lleves forçoses i, sobretot, la tasca dels emboscats i guerrillers. Però hi ha aspectes que són més concrets. Així sabem que el 1812 s'instal·là un hospital de campanya al poble i que, les tropes fanceses, ocioses, profanaren la tomba dels comptes de Plasència creient que hi trobarien un tresor amagat.
Per saber-ne més podeu consultar:

Garcia Díez, Ferran; Història de l'Hospital d'Igualada: pobresa, salut i sanitat s. XIII-XXI, Igualada, Hospital d'Igualada, 2007

divendres, 18 de juny del 2010

Inauguració de l'Ateneu Cultural i Recreatiu

Avui, divendres 18 de juny, tindrà lloc un esdeveniment que es podrà arribar a considerar històric. A les 19:30 s'inaugurarà la remodelació de l'edifici de l'Ateneu Cultural i Recreatiu, del que ja hem parlat en la nostra sèrie sobre centres de sociabilització. No cal dir que hi esteu tots convidats a veure la renovació, tant necessària, d'aquest edifici de 90 anys.